Website

BESTE OLIJFOLIE UIT PORTUGAL BIJ ONS TE KOOP

Segredos de Portugal selecteerde voor u olijfolie van de producenten YEP, de beste olijfolie uit Portugal en meer bepaald uit Trás-os-Montes, een minder bekende regio in het noordoosten van Portugal.

Het begint al met het feit dat het aan de top van Portugal ligt, zoals de nesten boven op de bomen liggen, zodat de afstand het onmogelijk en begeerlijk maakt.” Met deze woorden omschreef de Portugese schrijver zijn geboortestreek Trás-os-Montes. Het gebied waar wij  ons haart aan verloren. Het waren de talloze reizen naar dit onbekende deel van Portugal die aan de basis liggen van heel ons verhaal. Daarom kiezen wij in onze winkel Segredos de Portugal steeds meer voor producten uit deze regio. Omdat wij weten dat het kwaliteitsproducten zijn, vaak nog artisanaal gemaakt of in handen van kleine producenten die fier zijn op hun product. Met deze visie presenteren wij dan ook graag onze nieuwste aanwinst: de extre virgin olijfoliën van YEP, een organisatie van olijfolieproducenten uit Trás-os-Montes.

 

YEP – Young EVOO Producers werd opgericht in 2016. Deze organisatie verenigt ‘jonge’ olijfolie-producenten die in hun werk vier gemeenschappelijke pijlers nastreven:

– Kwaliteit

– Terroir

– Uitmuntendheid

– Volharding

‘Young’ heeft hier niets met fysieke leeftijd te maken maar is de geest die leeft bij iedere producent om van zijn EVOO ( Extra Virgin Olive Oil) het beste product op de markt te maken.

Een passie voor hun land

Dagelijks zijn de mensen achter YEP in verandering: van olijfboer tot olijfproducent, van etikettenmaker tot verkopers, van promotors tot marketingmanagers. Naast al deze taken komen zij graag samen omdat ze allen dezelfde passie delen: een passie voor hun land en voor het kwaliteitsproduct – Extra Virgin Olijfolie – dat ze maken.

YEP bevindt zich nog in een beginfase en bestaat nu uit enkele producenten uit een strak afgelijnde regio ten noordoosten van Portugal: Trás-os-Montes. Maar het is de  bedoeling in de toekomst uit te groeien tot een nationaal project – een landmerk – en samen te werken met andere olijfolieproducenten die dezelfde waarden delen.

Segredos de Portugal selecteerde voor u 5 extra virgin olijfoliën omdat wij geloven in hun kwaliteit, maar ook in hun traditionele manier van olijfolie maken, met veel respect voor mens en natuur. Elke olijfolie heeft zijn eigen kenmerken, smaak en filosofie. Een kennismaking!

 

* CASA DE SANTO AMARO

“Tradição e terroir”

(“Traditie en terroir”)

 

De geschiedenis van Casa da Santo Amaro begint bij de creatie van ‘Morgadio de Santo Amaro’ op 14 oktober 1687, en is vandaag dus nog steeds in handen van de achtste generatie.

De olijfolie van Casa de Santo Amaro kan gerust een olijfolie van de (heren)boerderij genoemd worden. Want alles –  de plantage van olijfbomen, persen van de olie, verpakking en commercialisering van het eindproduct, de olijfolie – gebeurt nog steeds in de originele quinta in Su!çães (Mirandela, Trás-os-Montes). Zij houden vast aan hun concept ‘van boerderij tot tafel’.

Het hele jaar door worden de olijfbomen door de familie verzorgd. De oogst gebeurt eind oktober en wordt in de eigen molen geperst tot extra virgin olijfolie. Daarna wordt de olijfolie verpakt en gestockeerd. De olijfolie Casa de Santo Amara gaat daarna rechtstreeks naar de winkel en tenslotte uw tafel! Hun motto: “Wij geloven niet dat er een andere manier bestaat om hoogkwalitatieve extra virgin olijfolie te produceren. Puur sap van verse en gezonde olijfbomen!”

Segredos de Portugal selecteerde voor u het beste product uit hun gamma:

Casa de Santa AMARO azeite virgem extra Prestige

Voor deze olijfolie werden de klassieke olijfrassen uit Trás-os-Montes gebruikt: Cobrançosa, Madural en Verdeal. De bomen groeien op een hoogte van 320 tot 360m in de plantages rond Sucçães. Deze olijfolie van superieure kwaliteit heeft al erg veel medailles behaald op internationale wedstrijden voor olijfolie, zoals o.a. een gouden medaille op het internationaal kampioenschap voor Extra Virgin Olive Oil 2018 in Domina (Italië), een gouden medaille op The New York International Olive Oil Competition 2018 (USA), een gouden medaille Concurso Nacional de Azeites de Portugal,… Daarmee is deze olijfolie niet alleen verkozen tot Beste Olijfolie van Portugal maar behoort Casa de Santa Amaro Prestige olijfolie tot de absolute wereldtop!

= Complexe smaak, lichte pepertoets, lange nasmaak, 

 

* CAIXEIRO

“A peixão é a base de nosso história!”

 (“Passie is het begin van onze geschiedenis!”)

 

De geschiedenis van CAIXEIRO start meer dan 100 jaar geleden. De familietraditie en de know-how van olijfolie maken, werd van generatie op generatie overgedragen, met als enige doel: kwaliteitsvolle olijfolie maken. Steeds met respect voor de ambacht en kennis van hun voorouders, introduceerde de nieuwe generatie voorzichtig en weldoordacht nieuwe technologieën om nog beter te worden.

CAIXEIRO is gelegen in Trás-os-Montes, meer bepaald in het dorp Santa Maria de Émeres, deelgemeente van Valpaços. Deze regio bevindt zich op de grens van de gebieden ‘Terra-fria’ en ‘Terra quente’, op een hoogte van 550 tot 750 meter. Perfecte omstandigheden voor de groei en ontwikkeling van kwalitatieve olijven, die hun stempel drukken op het eindproduct: de olijfolie.

 

Segredos de Portugal selecteerde voor u 2 soorten olijfolie uit hun gamma:

Caixeiro Azeite Virgem Extra Biológica – Limited Edition

Caixeiro Extra Virgin Biologische olijfolie – Beperkte oplage

Deze volkomen biologische extra virgin olijfolie werd gemaakt van de traditionele olijfbomen uit Transmontana (Trás-os-Montes) : Cobrançosa, Madural en Verdeal. De ondergrond is leisteen en heeft – net als bij druiven – een invloed op de smaak van de vruchten. Volledig biologische productie. Er werden slechts 3.000 flessen van gemaakt.

= Jong geoogst, redelijk kruidig, pittige smaak.

Caixeiro Azeite Virgem Extra

Caixeiro Extra Virgin Olijfolie

Deze extra virgin olijfolie werd gemaakt van de traditionele olijfbomen uit Transmontana (Trás-os-Montes) : Cobrançosa, Madural en Verdeal.

= Jong geoogst maar zachter van smaak dan de biologische olijfolie.

 

*CASA DE VALPEREIRO

“A modo de Produção Biologica”

“Organische olijfolie van de boerderij”

 

Het agricultuur bedrijf Alberto Manso Lda. Is een familiebedrijf waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 18de eeuw maar werd pas in 1994 geregistreerd als olijfproducent. Gevestigd in de bergachtige ‘Serra de Bornes’ – op een hoogte van 380 tot 450 meter – groeien de olijfbomen op een leisteenachtige bodem en genieten ze van een licht mediterraans klimaat. De regio krijgt ’s winters en in de lente regelmatig regen. De streek is vooral bekend door de kurkeiken, maar ook olijfbomen gedeien er bijzonder goed.

Het bedrijf produceert niet alleen olijfolie maar heeft ook grasland voor de productie van runderen en kurkeiken, allemaal organisch beheerd.

 

Segredos de Portugal selecteerde voor u:

Casa de Valpereiro Azeite Extrra Virgim Agricultura Biológica

Casa de Valpereiro Extra Virgim Biologische olijfolie

Superieure olijfolie geperst uit verse olijven door zachte persing. De olijfrassen die gebruikt zijn, zijn de allochtone Transmontana olijven verdeal, madural, cordovil en cobrançosa. 100% biologisch (herkenbaar aan het label PT-BIO-05 Agricultura Portugal).

 

= Biologische olijfolie, jong geoogst, geperst bij lage temperaturen. Smaakvolle olijfolie voor zowel koude als warme gerechten.

 

*MONT’ALVERNE

“Desde 1835”

“Sinds 1835”

 

Mont’Alverne is ontstaan vanuit de wil om een unieke, hoogkwalitatieve olijfolie te maken. Francisco – een bioloog – besloot zijn leven te wijden aan de productie van olijfolie. Vandaag staat de vijfde generatie in zijn sporen.

De eerste keer dat er schriftelijk over de familie wordt geschreven, was in 1835 wanneer João Baptista Marques Pinheiro zich settelt in de Quinta do Carrasquinho in Mirandela (Trás-os-Montes). Sindsdien probeert het bedrijf nieuwe en betere landbouwtechnologieën – zoals het meten van de vochtigheid in de bodem – te integreren in het productieproces, maar met veel respect voor de biodiversiteit.

 

Segredos de Portugal selecteerde voor u:

Mont’Alverne Azeite Extra Virgem

Mont’Alverne Extra Virgim Olijfolie

De olijfgaarden van dit familiebedrijf bevinden zich in Vale Pereiro Carvalhas (Mirandela, Trás-os-Montes) op een hoogte van 210 tot 400m. De bomen van traditionele Transmontana-olijfbomen zoals Cobrançosa, Madural en Verdeal. groeien in een bodem van leisteen. Er wordt vroeg geoogst en de extractie van het sap gebeurt bij lage temperaturen.

 

= Jong geoogst, geperst bij lage temperaturen, zachte smaak.