Website

Nieuw in ons gamma: Adega Artesanal

Segredos de Portugal gaat steeds op zoek naar kleine producenten met een groot potentieel. We zijn dan ook bijzonder fier een nieuwkomer in ons gamma aan u te mogen voorstellen: de wijnen van Adega Artesanal: Boango en Oficios.

 

Adega Artesanal is het kleine privéproject van wijnmaker Hugo de Oliveira da Silva. Zijn familie maakt al generaties lang wijn. Zijn grootvader was wijnmaker voor het gerenommeerde portohuis Borges en maakte zowel port, wijn als espumante. Ook zijn vader werkte zijn leven lang in de wijnindustrie.

Hugo behaalde een universitaire graad in de chemie, in de  viticultuur (wijnbouw) en als oenoloog (wijnmaker). Na zijn studies trok Hugo naar Argentinië en Zuid-Afrika om de theorie van wijn maken in de praktijk om te zetten. Daarna keerde hij naar zijn geboorteland terug en in 2011 begon hij als wijnmaker in Pinalta (Douro Vallei). Hij is tevens consultant voor andere wijnhuizen in de Douro-regio.

 

De jongste jaren werkt hij aan zijn eigen kleine project: Adega Artesanal. “Toen ik nog een kind was, liet mijn vader me vaak spelen in de wijnmakerij bij mijn grootvader. Ik herinner mij nog levendig de geur van de oude houten portovaten, de cementen vaten, de oude portwijn,… Tijdens mijn studies realiseerde ik mij dat wat mij het meest gelukkig maakt, is dat ik de dingen kan doen zoals mijn grootvader mij die heeft geleerd.”
Zijn visie: moderne wijnen maken op de traditionele manier. Met de focus op inheemse druivenvariëteiten uit de Douro-regio, oude wijnstokken, en samenwerken met mensen die – net als hij – respect hebben voor terroir en traditie.

 

De eerste wijnen van Adega Artesanal komen van wijngaarden die tussen 40 en 80 jaar oud zijn. Zij werden geproduceerd in de oude wijnmakerij van de Boango-vallei. Alhoewel Boango Afrikaans klinkt, weet eigenlijk niemand waarom deze plek in het hart van de Douro zo wordt genoemd.

* BOANGO BRANCO 2017 Douro (wit)

Een blend van traditionele druivenvariëteiten uit de Douro: Viosinho, Codega de Larinho, Malvasia en Rabigato. Dit levert een verrassend frisse, droge witte wijn op met een minerale toets, een vleugje limoen, appel, meloen en een licht vettige onderlaag. Deze wijn heeft een lange afdronk die de subtiele textuur en smaak nog versterkt. Een heerlijke en veelbelovende wijn.

– Slechts 600 flessen geproduceerd

Segredos de Portugal verkoopt deze wijn voor: 8,90 €

 

* BOANGO TINTO 2012 Douro (rood)

Een blend van Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinta Barroca en andere Douro-variëteiten.

De druiven werden handgeplukt en met de voeten geperst in een granieten kuip. Na de fermentatie rijpten de wijnen nog 24 maanden lang in Franse eiken vaten.

De wijn heeft een vol aroma van rijp fruit, pruimen, framboos, cassis met een lichte toets van chocolade en koffie. Het smaakpallet is zacht, met voldoende frisheid, afgeronde tannines en een lange, duidelijke afdronk.

– 24 maanden op eiken vaten gerijpt

– slechts 2000 flessen geproduceerd

Segredos de Portugal verkoopt deze wijn voor slechts 8,90 €

 

* OFICIOS Tinto 2013 Douoro (rood)

Dit is de topwijn in het gamma van Adega Artesanal. De druiven komen van uitzonderlijke wijngaarden met de beste kwaliteit druiven. Het is een blend van Touriga Franca, Tinta Roriz en andere Douro-variëteiten. De rijping gebeurde in open granieten kuipen en daarna 24 maanden in Franse eigen vaten. Deze wijn heeft een heerlijke neus: levendig en donker, de geur van kersen en rijpe pruimen, ook hier een lichte chocoladetoets en licht getoast door de houtlagering. De smaak is vol van rijp, zoet fruit. Het is een zeer elegante, goed uitgebalanceerde wijn met aangename tannines en een lange afdronk. Een wijn met stevig bewaarpotentieel!

‘Oficios’ betekent ‘vakmanschap, ambacht’ en deze super-premium uit het gamma van Adega Artesanal  wordt enkel in uitmuntende wijnjaren gemaakt.

– 24 maanden op eiken vaten gerijpt

– Slechts 1200 flessen geproduceerd

Segredos de Portugal verkoopt deze wijn voor 24 €